Zelfstandig Uitname Team (ZUT)

Het Zelfstandig Uitname Team is een team dat door verschillende ziekenhuizen in Nederland wordt ingezet ten behoeve van orgaandonaties. Nederland is hiervoor verdeeld in 3 regio’s te weten regio Noord, Oost en West. In regio West zijn 2 ZUT-teams die elk 26 weken dienst hebben voor orgaandonatie-procedures, deze teams komen uit het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en het Leids Universitair Medisch Centrum. In Oost-Nederland worden de diensten verdeeld onder 2 teams werkend vanuit Nijmegen (UMC St. Radboud) en Maastricht (Academisch Ziekenhuis Maastricht), beide teams doen 26 weken dienst. Het ZUT uit regio Noord wordt verzorgd door het UMC Groningen, dit team heeft het hele jaar dienst.

Orgaandonatie-procedures worden in Nederland gecoördineerd door de Nederlandse Transplantatie Stichting. Als er een mogelijke donor ligt op een Intensive Care in 1 van de ziekenhuizen in Nederland worden via donorfunctionarissen en transplantatiecoördinatoren van de donorziekenhuizen de ZUT-teams ingezet om organen uit te nemen.

Donorprocedures worden volgens de wet op orgaandonatie alleen uitgevoerd op hersendode patiënten of reeds overleden patiënten. Tijdens de procedure reageert het menselijk lichaam, ondanks dat het brein reeds is overleden, nog steeds door het maken van stresshormonen welke slecht zijn voor de te transplanteren organen. Om deze reden wordt tijdens de procedure net als tijdens een operatie narcose gegeven om deze “stress” weg te nemen. Naast 2 chirurgen, 2 Operatieassistenten zitten er in het ZUT dus ook een Anesthesist en Anesthesieverpleegkundige.

FASE verzorgt de anesthesiologische ondersteuning voor het ZUT van de UMC’s Groningen, Leiden, Rotterdam en Maastricht.